Vestfold Hudlegesenter
Meny
Eksem er et generelt begrep som refererer til utslett, og det er ikke en spesifikk sykdom, men snarere et symptom som kan skyldes ulike sykdomsgrupper. Eksem kan ramme både barn og voksne, og hos barn kan det vise seg som atopisk eksem, seborreisk eksem, bleieeksem eller soppinfeksjoner. Hos voksne kan ulike former for eksem, som nummulært eksem, kontakteksem, staseeksem, og flere, forekomme.
På Vestfold Hudlegesenter tilbyr vi grundig utredning og behandling for eksem:
a. Vi kartlegger hvilken type eksem pasienten har, gjennom klinisk undersøkelse og en grundig sykehistorie.
b. Vi kan utelukke allergier gjennom prikktest og eventuelt patchtest.
c. Hudvevsprøve tas for å utelukke andre årsaker til utslettet.
d. Hudprøver for sopp, bakterier og virus benyttes for å identifisere om det er en primær årsak til eksemet eller om det finnes sekundære infeksjoner.
En korrekt diagnose er avgjørende for å gi pasientene veiledning om den beste behandlingen, som for eksempel bruk av betennelsesdempende eller immunmodulerende kremer. For eksem som ikke responderer på behandling, kan lysbehandling eller tabletter vurderes ved behov.
Atopisk Eksem:
Ca. 3% av alle spedbarn utvikler atopisk eksem, og i skolealder rammes mellom 10-20 prosent. Hos voksne vil kun 2-3 prosent fortsatt være plaget av atopisk eksem. Diagnosen stilles vanligvis i løpet av det første året, med 45% av tilfellene diagnostisert ved 6 måneders alder, og 70-85% innen 5-års alder. Forekomsten er lik blant gutter og jenter.
En riktig diagnose, opplæring, allergiutredning og regelmessig smøring med fuktighetskremer samt bruk av bade- eller dusjolje er essensielt i behandlingen av atopisk eksem. Behandling av eventuelle sekundære infeksjoner og virusinfeksjoner bør også gjøres i et tidlig stadium for å hindre forverring.
I de siste årene har nye behandlingsmuligheter og økt innsikt i de underliggende patologiske mekanismene ført til betydelige forbedringer i behandlingen av atopisk eksem.
Mange sliter med lavgradig eksem, som ofte bedres med steroidkremer, men raskt blusser opp igjen etter avsluttet behandling.
Kontaktallergi oppstår når huden reagerer på stoffer vi omgir oss med til daglig, for eksempel såper, salver, kremer, kosmetikk, parfymer og mat.
Det kan være utfordrende å identifisere hva som utløser reaksjonen på egenhånd. En grundig sykehistorie og utredning med lappetest er derfor essensielt. Ved en lappetest festes en teststrimmel på huden, vanligvis på ryggen, og resultatet avleses etter 2 døgn. Det finnes ulike lappetestserier tilpasset spesifikke eksponeringer, blant annet standardserien, olje-/kjøleserien, bakeserien, frisørserien, tannlegeserien, kosmetikkserien og leggsårserien
Atopisk eksem er en kronisk hudtilstand der huden er svært sensitiv og lett reagerer på ytre påvirkninger. Personer med denne hudtypen har ofte en svekket hudbarriere, noe som gjør huden tørr, sprukken og mer mottakelig for irritanter og allergener som parfyme, såpe og konserveringsmidler. For å beskytte huden er det viktig å tilføre fuktighet regelmessig og styrke hudens naturlige barriere.
For personer med moderat til alvorlig atopisk eksem kan reseptbelagte fuktighetskremer bidra til å forebygge utbrudd og opprettholde hudens beskyttelseslag.
For best effekt bør fuktighetskrem brukes daglig, spesielt etter dusj eller bad. Ved aktivt eksem anbefales det å påføre en fet fuktighetskrem morgen og kveld, eller oftere om nødvendig. Selv i perioder der huden er i bedre stand, er det viktig å fortsette smøringen for å forhindre nye utbrudd.
For å gjøre smøringen enklere kan det være lurt å velge en krem med en konsistens du liker, gjerne i en pumpeflaske. Det finnes et bredt utvalg av fuktighetskremer på apotek, fra lette lotioner til svært fete kremer (balm). Noen av dem har også kløestillende eller beroligende egenskaper.
Har du atopisk eksem, regnes du som en atopiker – det vil si at huden og slimhinnene dine er ekstra sensitive og lett reagerer med eksem. Atopisk hud er ofte svært tørr og mikroskopisk oppsprukket, noe som gjør det enklere for irritanter og allergener som parfyme, såpe og konserveringsmidler å trenge inn og utløse eksem.
For å beskytte huden er det viktig med regelmessig bruk av fuktighetsgivende kremer som bidrar til å opprettholde en sterk hudbarriere og forebygge eksemutbrudd.
Hyppige, varme dusjer kan fjerne hudens naturlige fettstoffer, noe som fører til økt tørrhet og irritasjon.
For å ta best mulig vare på huden bør du:
Et bad med hvetekli kan ha en beroligende effekt ved kløe. Legg noen never hvetekli i en tøypose, la den trekke i varmt vann, og tilsett avkoket i badevannet. Alternativt kan posen legges direkte i vannet.
Dersom eksemet begynner å væske eller danne skorper, kan det være tegn på en bakteriell infeksjon. Dette skjer oftere ved atopisk eksem, siden den svekkede hudbarrieren gjør det enklere for bakterier å trenge inn. God hygiene er viktig for å forebygge slike infeksjoner.
Hvis du mistenker en infeksjon, kan du bruke en antimikrobiell krem som selges reseptfritt på apotek. Den kan også kombineres med kortisonkremer. I enkelte tilfeller kan legen forskrive en krem som inneholder både kortison og antibakterielle ingredienser.
Ved alvorligere infeksjon kan et KP-bad eller omslag være nyttig. Kaliumpermanganat (KP), som er tilgjengelig uten resept på apoteket, blandes ut i forholdet 1 del KP til 9 deler vann. Bad eller omslag bør brukes i omtrent 15 minutter daglig inntil infeksjonen bedres. Husk at KP kan misfarge både hud, tekstiler og badekar.
Vi tar stor stolthet i å ha fornøyde pasienter.
Har du noen spørsmål om våre behandlinger eller ønsker du å bestille time, vil vi gjerne høre fra deg.
Fyll ut skjemaet nedenfor så kontakter vi deg så snart vi kan.
Alternativt kan du ringe oss på 458 52 503 eller sende epost resepsjon@vhls.no.
Vestfold Hudlegesenter er lokalisert 10 min gangavstand fra jernbanestasjon, Tønsberg og 5 minutter gangavstand fra busstasjon, Tønsberg.
OBS! FRA JAN 2023 NY ADRESSE
Du finner oss i underetasjen på Bullsgt. 2B, nabobygget til Coop.